Gran Via Corts Catalanes, 272-282 – Barcelona
Sempre que passàvem per la Gran Via més enllà de la Plaça Espanya camí de l’aeroport o Castelldefels, davant d’un edifici molt gran el meu pare ens explicava la història que l’embolcallava.
Es tracta d’un edificis de 240 habitatges anomenat oficialment Edifici de la Concepció per la imatge que el presideix, pero se’l coneix amb el nom de Cases de Drapaire (1925-1927).
Durant molts anys va ser l’edifici de més alçada i amb la façana més gran i se’l pot considerar com el precursor dels blocs de vivenda social que després van proliferar. La qualitat de les vivendes era força bona per l’època.
Aquest peculiar edifici el va fer construir el sr. Pau Fornt i Valls (1869-1936) fill de Sant Pere de Riudebitlles. Als dotze anys va arribar a Barcelona per treballar com a mosso d’un drapaire però al cap de pocs anys es va independitzà i tingué el seu propi magatzem. Amb els anys va anar fent fortuna i a més de la construcció d’aquest edifici, també va donar 10.000 pessetes de l’època a l’ajuntament del seu poble per a la construcció de les escoles.
El pare ens explicava que per aquella època els drapaires podien fer-se rics ja que sabien molt bé com treballar les deixalles: paper, vidres, llaunes, roba, metalls… I sempre ens deixava amb la incognita que era possible que trobés algun metall preciós entre tantes deixalles i que això fos el que li dongués diners…
La llegenda que e sentit parla del drapaire que va trobar un tressort ales deixalles.