Edifici David – 1929 – Ignasi Mas Morell

DavidAribau 230-240 – Barcelona

Ara fa 100 anys es creava a Barcelona Autociclos DAVID una de les fàbriques d’automòbils més novedoses a tota Espanya.

Van començar fabricant senzills patinets de quatre rodes i direcció accionada mitjançant un volant, coneguts com a downcar. Aquests vehicles eren arrosegats per mules fins la part més alta de la ciutat i es deixaven caure cap a baix. Deurien ser les primeres andròmines que van córrer per Barcelona.

Aquestes curses van anar prenent embranzida i es va solventar el problema del remolcament posar un petit motor al vehicle. Josep Ma. Armangué i el seu germà van idear un motor de quatre temps i tot i que no va arribar a constuir-se va ser el primer prototipus del vehicle DAVID, per la imatge del David de Miquel Ángel que hi havia a la part davantera del vehicle. Anys més tard van desevolupar el prototipus afegint un canvi de velocitats progessiu que patentarien i que seria una de les principals característiques dels futurs DAVID.

Els nous vehicles DAVID van tenir molts adeptes entre els taxistes per aquest motiu l’any 1929 es va encarregar a l’arquitecte Ignasi Mas Morell la construcció d’un edifici que pugués encabir els taxis i que a més fos taller. Dos anys més tard s’inagurava l’edifici DAVID al carrer Aribau de Barcelona,  amb una capacitat per a 1000 taxis. Va ser llavors quan es va unificar el colors dels taxis de Barcelona al groc i negre actuals i els xofers havien de portar uniforme i a més no podien acceptar propines.

L’edifici DAVID va esdevenir el primer gran edifici d’oficines de Barcelona on els clients podien accedir a cada planta en vehicle a través d’una rampa. Amb el temps es va anar parcel·lant l’edifici en oficines, petites indústries, magatzems…

El creixement de la indústria automobilística i en conseqüència del parc de vehicles va portar a instal·lar una estació de servei a la segona planta a més del taller existent.

El 1964 van comprar el solar del carrer Tuset per tal d’ampliar l’edifici amb aparcaments i el 1969 es va crear les Galeries DAVID al carrer Tuset, i quatre anys més tard s’inaugurava en aquest espai el Drugstore DAVID que va ser de les primeres galeries obertes les 24 hores.

L’edifici original DAVID segueix avui en dia com edifici d’oficines amb aparcaments, però entrar-hi en vehicle i pujar fins a una de les plantes superiors no deixa de ser una experiència similar a estar a Chicago a l’època de l’Al Capone.

Resum de la web http://www.davidsa.com/ca/historia-2/

Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s