Passeig pel carrer Pere IV de Barcelona

M’arriba a les mans un llibret editat pel MUHBA sobre el carrer Pere IV: Passatge major del Poblenou, i sento curiositat per descobrir aquest carrer in situ.

Agafo la bicicleta i recorro els quasi 3,7 km del seu traçat: des del carrer Zamora  fins a la Rambla Prim. El carrer Pere IV anomenat carretera de Mataró, fou durant segles la principal via de comunicació de Barcelona i el nord.

flatiron.jpeg

 

Fa anys hi havia de tot: edificis d’habitatges, edificis d’usos industrials com magatzems, naus, fàbriques; cooperatives i ateneus de treballadors, comerços emblemàtics, espais d’oci com teatres, cinemes, espais per l’esport… Aquells edificis alguns encara dempeus, altres fets runa i molts desapareguts… són el nou paisatge eclèctic del carrer Pere IV actual: i és que es barregen edificis de darrera generació amb naus atrotinades, solars deserts…

Passejant per Pere IV a vegades tens la sensació s’estar molt lluny de Barcelona, les escales d’incenci exteriors et transporten a ciutats anglosaxones; els edificis prims fent cantonada amb Pere IV sembla que estiguis davant del Flatiron de Manhattan… Ja a la Rambla del Poble nou veus més habitatges, i comerços… i és que estem al centre del Poblenou! Prop hi ha la Sala Beckett. A la cruïlla amb la Diagonal l’hotel Melià Barcelona Sky, cinquè edifici més alt de Barcelona, i el parc Central del Poblenou que incorpora el traçat del carrer entre els arbres. Els edificis de la fàbrica Oliva-Artes, Ca l’Alier i més enllà la Escocesa ens recorda el passat industrial del carrer. Ja el darrer tram el carrer Pere IV està flanquejat per uns antics plàtans que daten del 1852!

Descobrir aquest carrer i llur història val la pena.

http://lameva.barcelona.cat/barcelonacultura/ca/recomanem/itinerari-pere-iv-muhba

Escocesa

Antiga fàbrica la Escocesa, complex fabril  de mitjan segle XIX

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s