Igualada – Breu història d’Igualada

He visitat Igualada i proposo alguns posts dedicats a aquesta ciutat: una breu pinzellada a la seva història i un itinerari per un cap de setmana a la capital de l’Anoia.

Breu història d’Igualada

Igualada neix a l’any 1000, al marge esquerre del riu Anoia. El nom d’Igualada prové del llatí aqualata, que vol dir on el riu s’eixampla. I és que el riu té una gran importàcnia en el desenvolupament de la ciutat.

Igualada té l’origen en una cruïlla de camins, un de militar des de Manresa fins els llunyans castells de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella.

La primera edificació és una capella que data dle 1003 al costat d’una “mota” o “força”, fortificació de defensa menor, a l’actual plaça Pius XII.

L’any 1381 Igualada rep el títol de Carrer de Barcelona, i queda sota la tutela de Barcelona: s’equipara en llibertats, drets i prerrogatives. Els segles XIV i XV es constiueixen dues muralles i el segle XVIII s’alarga seguint el camí ral.

Ja al segle XIX rebé el títol de Ciutat i va disposar de línia ferroviària, el que va fer que iniciés un periode d’expansió espectacular, amb un fort augment de la població. A més les industries de texits i les adoberies de pells fan que sigui el primer centre productor de la península, ambdues mogudes gràcies a la força de l’aigua dels molins.

Actualment la població arriba quasi als 40.000 habitants en una extenció de 8 quilòmetres quadrats.

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s