Grills i cigarres: banda sonora a Creta

Un fet que m’ha sobtat quan he estat a Creta durant l’estiu és l’eixordidor cric-cric que fan els grills  i les cigarres durant tot el dia. Les cirgarres ho fan durant el dia i els grills a les nits! Vagis per carretera, passejant camí d’una cala o platja el cric-cric no t’abandona i a vegades és tant fort que sembla que estigui ampliat per totes bandes.

Els grills produeixen el seu cant mitjançant el fregament de les ales, mentre que les cigarres estiren unes membranes i els músculs vibren i el so s’amplifica per la cavitat abdominal que fa de caixa de ressonància.

Diuen que el carrisquejar dels grills i les cigarres és el  millor termòmetre de la tempertura de l’aire, i que només ho fan a entre entre els 15 graus i els 36 graus. Per calcular-ho en graus Fahrenheit n’hi ha prou a comptar el nombre de guirrics que fa un individu en 15 segons i sumar-li 40. Després ho convertim en graus centígrads i ja tindrem la temperatura aproximada. Cal tenir en compte que a vegades se superposen cants de diferents individus, i que per tant només haurem de comptar el que fa un grill o una cigarra.

Grill

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s