Fer cantina…

Les nenes de 3r i 4rt. per parelles anavem durant una setmana a ajudar a la sra. Dolores a fer cantina. Consistia en saltar-se la classe de 12 a 13 i ajudar-la a preparar el dinar: pesàvem el llegum o l’arròs de l’endemà, posàvem l’oli i la sal, carregar trisòdic per rentar els plats, pujar les patates, les cebes o els alls, baietes, draps, fregalls, serradures i comptar el pa que ella llascava, amb un tallador-guillotina,  ja fossin les llesques pel dinar o els crustons pel brenar.

Aquest també era un moment molt temut, ja que la sra. Dolores era d’una rigidesa absoluta i a la mínima et reprenia: bata malcordada, o sense algun botó, cabell no recollit… Només arribar ens feia rentar les mans ben netes i ens posava un davantal blanc, aleshores com ajudants de cuina l’ajudavem amb tot allò que fes falta.

El rebost estava sota la cuina i s’hi accedia per una escaleta estreta en un extrem de la cuina. Allà s’hi desaven tots els sacs de llegum, arròs, sacs de trisòdic i escames, sucre, bidons d’oli, sacs de patates, cebes, alls… i també el menjar fresc que ens arribava diàriament: fruita, verdura, pa… La carn i el peix es posava a la nevera, a dalt la cuina.

Recodo quan em va fer pesar llenties i arròs i a l’acabar em va dir:
Ara ja ho pots pujar tot junt a la cuina.
Jo vaig ajuntar les llenties i l’àrros i tot junt ho vaig  pujar, tal i com m’havia dit. A l’arribar a dalt la cuinera, que es deia Rosita, es va fer un tip de riure: quina feinada que tindrein ara per separar les llenties dels grans d’arròs. Ella no hi va donar importància, i jo vaig respirar alleugerida, ja que la sra. Dolores no se n’havia adonat del meu error. Però un parell de dies més tard me’n va caure una… que encara la recordo.

Havent dinat, les nenes que havien fet rebost, ajudaven a la sra. Dolores a preparar el brenar, a més dels crustons de pa que havien comptat i ordenat, ara calia comptar la xocolata o codony o formatge que es repartia a la tarda. Com a premi aquesta tasca et donava una presa de xocolata Grefer!

Per cert, algú n’ha menjat des que va deixar l’Escola?

Aquesta entrada ha esta publicada en Escola Parc del Guinardó. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s