De dia en dia

El peixet de plata, insecte de la família dels lepismàtids. Dibuix: Xavier Canyellas / Insectes de les Illes Balears.

Quim Monzó – La Vanguardia – 10/10/2012

A trenc d’alba, quan ha sonat el despertador i he anat a rentar-me la cara, he descobert a la pica una sardineta, un peix de plata, un lepisma. Tants de noms com té i tan petit com és. Normalment hauria obert l’aixeta tot d’una, perquè el raig d’aigua l’empenyés cap al forat i, d’allà, desguàs avall, cap al món fosc que hi ha als desguassos de totes les cases: humit i brut de restes humanes: cabells caiguts quan et pentines, caspa, pèls de la barba quan t’afaites, trossets d’ungles tallades, restes d’epidermis, alguna pestanya, alguna mucosa diluïda, restes de la sang d’una ferida… Estic segur que a les canonades que s’enfonsen cap al pis de sota viuen famílies de petits animals. El lepisma és dels més agosarats, perquè almenys surt a la superfície en la foscor de la nit, quan sap que dormim, però també hi deu haver microorganismes unicel·lulars que viuen una vida plàcida i molla, amén de cèl·lules rebels, esqueixades del cos d’algun insecte amb escates i antenes helicoides.

Normalment hauria obert l’aixeta tot d’una, perquè el raig d’aigua l’empenyés cap al forat, i tot seguit hi hauria posat el tap i hauria omplert la pica d’aigua, fins a la ranura de seguretat, la que permet que, si mai deixes la pica tapada i l’aixeta oberta i te’n vas a algun altre lloc de la casa i te n’oblides, l’aigua no vessi i inundi el bany. Llavors hauria tret el tap amb la seguretat que la força de l’aigua acumulada l’arrossegaria avall, cap a la canonada general de l’edifici, i d’allà al carrer, on els habitants d’aquesta canonada fan vida social amb els habitants de les canonades properes: la de l’edifici de l’escola de medicina xinesa, la de l’edifici on ara a la planta baixa viuen filipins en una botiga il·legalment convertida en habitatge, la de l’edifici del davant, ocupat per erasmus que potser aviat, si les retallades acaben amb aquestes beques, hauran de tornar als seus països i deixar la dolce vita d’aquí.

Tot això hauria fet normalment però, com que ahir vaig llegir que la sardineta és un animal prehistòric, que existeix des de fa prop de 400 milions d’anys, avui l’he mirada amb més respecte. Em rentava la cara i davant meu tenia un animal que ens arriba directament de molt abans del paleolític, del període carbonífer, o del devonià! L’he observat una estona. Tot i el llum encès no es bellugava gens, suposo que en un intent de passar desapercebuda. De cop he oblidat el fàstic que de jove em feien, i la ràbia que m’encenia quan en descobria alguna rere un llibre i veia les pàgines rosegades i la quantitat de volums que em feien malbé. Poca broma, 400 milions d’anys! Fa temps havia calibrat la possibilitat d’eliminar-les amb sucre barrejat amb bòrax o clorur amònic. Per comptes de tot això, avui el que a la fi he fet ha estat simplement obrir l’aixeta i observar com, tot i els intents de moure’s de pressa per fugir del raig d’aigua, ha acabat al forat, d’on m’ha semblat sentir una veu molt fluixa que deia: “Fins demà”.

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s