Bartleby, l’escrivent

Bartleby, l’escrivent és una de les narracions més originals i commovedores de la història de la literatura. Melville va escriure aquest relat a mitjans del segle XIX, però per ell no sembla haver passat el temps. Ens explica la història d’un copista peculiar que treballa en una oficina de Wall Street. Un dia, de cop i volta, deixa d’escriure emparant-se en la seva famosa fórmula: «Preferiria no fer-ho».

Ningú sap d’on ve aquest escrivent, prefereix no dir-ho, i el seu futur és incert perquè prefereix no fer res que alteri la seva situació. L’advocat, que és el narrador, no sap com actuar davant d’aquesta rebel·lia, però alhora se sent atret per una actitud tan misteriosa. La seva compassió cap a l’escrivent, un empleat que no compleix cap de les seves ordres, fa d’aquest personatge un ésser tan estrany com el mateix Bartleby.

El llibre és il·lustrat per Javier Zabala, Premi Nacional d’Il·lustració 2005.

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s