KBr

KBr és el símbol químic del bromur de potassi, una sal que es fa servir en el procés de revelat de la fotografia analògica. Té la funció principal de frenar o retardar l’acció de l’agent revelador amb l’objectiu d’impedir la formació del que s’anomena vel químic, la qual cosa permet obtenir més puresa de blancs a la imatge.

KBr és el nom que rep l’espai dedicat a la fotografia de la Fundació Mapfre que està a l’Avinguda del Litoral, 30 de Barcelona.

Actualment i fins el 5 de setembre podeu veure dues exposicions dedicades a dos fotògrafs nordamericans:

Garry Winogrand

Fotògraf dels carrers americans, Garry Winogrand (Nova York, 1928–1984) ha estat reconegut, juntament amb Diane Arbus i Lee Friedlander, com una de les figures fonamentals en la renovació de la fotografia documental.

Quan va començar, Winogrand va treballar en revistes tan populars com LifeLook o Sports Illustrated, però aviat va deixar de banda el fotoperiodisme per dedicar-se a una nova cultura fotogràfica vinculada al món de l’art. A partir del 1955, va viatjar per bona part de la geografia nord-americana amb el desig de recollir imatges dels moviments pacifistes i contraculturals de la dècada dels seixanta.

La seva manera de fotografiar, gairebé compulsiva, reflecteix el caos i la vitalitat de la societat nord-americana durant tres dècades. La seva extensa obra, feta al bell mig del flux urbà, presenta una realitat que es mostra tal com és, sense judicis morals, com si fos un catàleg de la vida quotidiana.

Nicholas Nixon

Nicholas Nixon (Detroit, Michigan, 1947) ha ocupat un lloc destacat i singular en la història de la fotografia de les últimes dècades. Centrat sobretot en el retrat, i amb un interès clar per les possibilitats descriptives de la càmera, la seva obra revela una tensió entre el que és visible, el contingut (d’una extraordinària claredat i habilitat compositiva) i allò invisible, els pensaments i inquietuds que afloren en les seves imatges. La sèrie The Brown Sisters és l’obra més coneguda de Nicholas Nixon; està formada pels retrats de la seva dona, Beverly Brown (Bebe), i de les seves tres germanes, fetes cada any sense interrupció des del 1975. Des d’aquest senzill punt de partida, Nixon ha creat una de les recerques sobre el retrat i el temps més convincents de la fotografia contemporània.

Una recomanació la temperatura de KBr és molt freda, no us oblideu una bona jaqueta quan hi aneu!

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s