Centenari naixement Isaac Asimov

Nascut el 2/1/1920 a Petrovitxi a la URSS, i mort el 6/4/92 a Nova York. Als 3 anys va emigrar a l’EUA amb la família i anys més tard es va esdevenir ciutadà nordamericà.

Escriptor i divulgador científic. Autor de més de 500 textos sobre temes tan diversos com: crítica literària, divulgació científica, psicologia, química, bioquímica, matemàtiques, història, humor o poesia.  El camp en què fou més popular fou el de la ciència-ficció.

Creador en l’obra Jo, Robot, de les tres lleis de la robòtica. Tots els robots dels seus relats i novel·les estan dissenyats per a complir-les. Les lleis diuen així:

  1. Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
  2. Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.
  3. Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.

Els robots actuaran sempre respectant les lleis de la robòtica, no com una regla moral sinó perquè l’estructura del seu “cervell positrònic” està construïda al voltant d’elles; de fet, construir robots que no s’hi basessin obligaria a refer tota la ciència de la robòtica. Aquestes lleis sorgeixen com a mesura de protecció dels humans.

Llegeixo a internet que sofria acrofòbia i que durant la seva vida només va agafar dos cops l’avió. Quina incongruència per un home que parlava de mons futurs i els seus protagonistes viatjaven en naus ultra espacials!!!

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s