Margarida Xirgú

 

WhatsApp Image 2019-07-08 at 16.13.21

Il·lustració de Laura Pérez Vernetti – Herstoricas Pioneras

Tal dia com avui el 18/7/1888 naixia a Molins de Rei Margarida Xirgú, una nena que de ben petita va mostrar molt interès per actuar al teatre.

Als 18 anys va representar Teresa Raquin de Zola amb molt èxit tant per part del públic com de la crítica, i signà un contacte per protagonitzar Mar i Cel de Guimerà al Teatre Romea. La interpretació de Salomé d’Oscar Wilde va fer que l’acomiadessin, degut a l’escàndol que va aixecar la dansa dels set vels. Això va ser el motiu pel que el 1912 marxés a Buenos Aires i comencés a actuar en castellà per tot Amèrica del Sud, amb molt bona acollida per part del públic i crítica. Tornà a Madrid i continuà actuant, conegué a Federico García Lorca  i representarà moltes de les seves obres. Durant la II República va rebre condecoracions i reconeixements diversos.

L’esclat de la Guerra Civil va fer que s’exilès a Amèrica del Sud i visqués entre Xile, Argentina i Uruguay, on no va parar de treballar. Va intentar tornar a Espanya però es trobà que la premsa franquista s’oposava i va decidir tornar definitivament a Uruguay on es va fer ciutadana uruguaiana, ciutat en la que va morir el 1969.

Aquesta entrada ha esta publicada en Dones, Efemèrides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s