Dedico aquesta Passejada per Terrasa al nostre pastor Tedi el dia del seu aniversari i a les seves ovelles: Imma, Joan, Montse i Artur.
Punt d’inici i fi: Estació del Nord de la Renfe o FFCC Generalitat.
Des del Passeig del Vint-i-dos de juliol anar en direcció cap a l’escultura de la Dona treballadora d’Andreu Alfaro. En arribar a la confluència amb el torrent de les Bruixes, prendre el carrer Joan Duch fins a la plaça Rector Homs.
A la plaça Rector Homs podem contemplar el conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere a l’esquerra, Sant Miquel al centre i a la dreta Santa Maria. Actualment formen part de la Seu d’Ègara del Museu de Terrasa. A l’interior del recinte es pot contemplar les restes íberes, les pintures murals preromàniques i romàniques; i el retaules gòtic de sant Senen i sant Abdó de Jaume Huguet, entre altres.
Sortim del recinte i prenent el carrer Rectoria arribem al torrent de Can Monner, creuem la pasarel·la de la Seu d’Ègara i podem contemplar el Pla de Cal Guardiola, la confluència dels dos torrents que formen el Parc de Vallparadís: torrent de Can Monner i torrent de les Bruixes.
A l’esquerra hi ha el Castell-Cartoixa de Vallparadís, un imponent edifici que durant a partir del segle XII va ser un castell, i entre els segles XIV i XV una cartoixa.
Al costat apareix la Casa Baumann. Es tracta d’un edifici modernista obra de Josep M Coll i Bacardí.
Deixem el Parc de Vallparadís i ja a la Plaça del Dr. Robert, ens endinsem a la trama urbana.
Abans però hem de parlar de Lluís Muncunill Parellada (1868-1931), l’arquitecte que va transformar Terrassa, coetani de Puig i Cadafalch i Joan Bta. Feu i Puig. Va exercir d’arquitecte municipal entre els anys 1892 i 1903, durant aquest periode va fer el planejament urbanístic de Terrassa, definint l’amplada dels habitatges, fàbiques i magatzems. És l’autor d’un munt d’edifics modernistes que encara podem contemplar quan passegem per Terrassa.
Entrant pel carrer de la Font Vella on podem veure els següents edificis:
núm 91 – Casa Concepció Monset (Lluís Muncunill)
núm 93 – Casa Baltasar Gorina (Lluís Muncunill)
núm 78 – Gran Casino (Lluís Muncunill)
Prenem el carrer Sant Pau, i podem veure els següents edificis:
núm 6 – Magatzem Pasqual Sala (J. Trays)
núm 11 – Magatzem i Casa Emili Matalonga (Lluís Muncunill)
núm 9 – Magatzem Emili Matalonga (Lluís Muncunill)
Arribem a la plaça Maragall núm 4 hi ha el Teatre Principal d’Enric Catà i Francesc Guàrdia; i arribem al carrer Teatre, on al número 1 hi ha la Casa de Jacint Bosch de Josep Ros i Ros. Arribem a la plaça Saragossa núm 2 on podem contemplar el Magatzem Alegre de Lluis Muncunill. A la confluència del carrer la Rasa amb el carrer Sant Llorenç hi ha la Quadra del Vapor Ventalló de de Lluis Muncunill.
Prenem el carrer Sant Pere i podem veure els següents edificis:
núm 61 – Magatzem Torras Sala (Melcior Viñals)
núm 52 – Hotel Peninsular (Lluís Muncunill)
núm 46-50 – Círcol Egarenc (Jeroni Granell)
núm 32-34 – Casa Joan Barata (Lluís Muncunill)
Passem pel tranquil carrer de la Palla fins altre cop al carrer de la Font Vella, i girem a l’esquerra fins al núm 29 on hi ha la casa Alegre de Sagrera de Melcior Viñals. És el model d’habitatge burgès terrassenc i al ser la seu del Museu de Terrassa es pot visitar l’edifici i el jardí.
Altre cop pel carrer de la Font Vella arribem a la plaça Vella on a mà esquerra hi ha la Catedral del Sant Esperit, la capella del Santíssim és obra de Lluís Muncunill, així com l’edifici del Cafè Colon, tocant al carrer Cremat. Prenem aquest carrer i entrem al pati interior de la Torre del Palau.
Sortim pel carrer Gavatxons i arribem a la plaça de la Font Trobada, al núm 2 hi ha el Magatzem Cortes i Prat de Joan Carpinell. Anant cap a l’esquerra arribem al Raval Montserrat on destaquen:
núm 13- Ajuntament de Terrassa (Lluís Muncunill)
núm 14-16 Antic Ajuntament de Terrassa de diversos arquitectes: Matalonga, Riquer i Vancells.
núm 40 Casa de Joaaquim Freixa (Lluís Muncunill)
núm 48 Confiteria Vda Carné, actualment Farmàcia Albiñana (Joaquim Vancells)
Enfront el Mercat de la Independència obra de Melcior Viñals.
Arribem a la Rambla d’Ègara i prenem a la dreta el carrer de la Rasa fins a la plaça Dido on hi ha la Quadra de la Fàbrica Izard actualment Sala Muncunill.
Retrocedim pel carrer de la Rasa, creuem la Rambla d’Ègara i prenem el carrer de la Volta fins arribar al Parc de Sant Jordi on podem contemplar la Masia Freixa de Lluís Muncunill i seu de l’Oficina de Turisme de Terrassa. Entrem-hi.
Tornem a la Rambla d’Ègara i pujant fins el núm 270 entrem al Vapor Aymeric, Amat i Jover seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, obra de Lluís Muncunill. Podem també fer una visita tan llarga com el temps del que disposem ens ho permeti.
A la sortida anem cap el carrer Sant Isidre, i a la pl Jacint Verdaguer núm 16 hi ha el Magatzem Corcoy.
Prenent el carrer del Nord arribem al Passeig Vint-i-dos de juliol i a l’estació del tren, punt de partida de la nostra passejada.
Detall de la ruta: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/terrassa-31885528
Puc fer mentalment tot el recorregut que proposes. Terrassa: una ciutat que va florir amb el modernisme, i que espero que pugui tornar a florir en un futur proper.
Teresa, m’encanta que hagis pujat a la Catifa Voladora