Cosins i cosines Casas

IMG-20170521-WA0011

Família Casas al bateig de la Marina – setembre 1964

Text que va fer la meva germana Àurea en una trobada cosinal el maig del 2012. Gràcies Àurea per aclarir-nos els nostres vincles familiars.

Bona tarda a tots Cosins i cosines!

Si mirem al diccionari la definició de cosí o cosina diu: Fill o filla d’un oncle o d’una tia; cosí germà,  també  anomenat  cosí carnal .

Ho miris a les llengües que ho miris no hi ha una altra definició, i la qüestió sembla ben senzilla…

Però anem per parts i analitzem tot el que vaig  viure de ben petita:

Al pati de l’escola les companyes xerraven sovint de les anècdotes que els havien passat  amb els seus cosins,  com a molt en tenien 3 o 4.  Jo sabia que el meu nombre era poc habitual i de vegades no em tocava més remei que contestar la maleïda pregunta:

– I tu Àurea, quants cosins tens?

I jo, que soc fatal en mates,  ja em veieu amb els dits de la mà, comptant com una boja… i és mai he recordat quants  cosins  tinc !

– 6….3…2….2…3….2…18 . Tinc 18 cosins !

– Què dius nena! Cosins germans, i suposo que has sumat els de part de pare i de mare oi? No t’inventis coses, vale?

Jo mai havia pensat que hi hagués cap possibilitat que per part del Pare poguéssim tenir cap tipus de família!

En fi, a mi el tema dels cosins em portava de corcoll, representava que eren unes persones amb un vincle familiar molt proper però a l’hora molt llunyà i un estil de vida diferents i fins antagònics a la meva família. Ara ho entendreu :

Un dia apareixen  a casa nostre dues noies i un noi,  per mi molt grans que parlaven CASTELLÀ i deien que eren els meus cosins!!

IMPOSSIBLE, com podia ser això? amb lo SUPERCATALANISTES que érem a casa?? Això  va ser com  un trauma!! Eren els cosins de Bilbao: la Chichín, el Manuel i la Mykanka.

Lo fort va ser quan un any a l’estiu va aparèixer per casa una noia guapíssima que a sobre es deia com jo: Àurea, era elegant,  neta,  de moviments  lents i parlava amb un català molt pausat com si fos de l’Empordà. Aquella noia de cara de porcellana era també cosina meva! Quina enveja vivia a Suïssa al costat d’un llac! Jo me la imaginava com la Heidy  o com “la hija tirolesa” de les cartes de les famílies: amb prats verds i envoltada de vaques lleteres; també  netes, movent la cua de forma molt elegant .

A l’estiu següent va venir el seu germà, en Manuel, un noi blanquet, molsut rosset més o menys de la meva edat,  que xiulava tot el dia i llegia Tintins com un posseït, Aquell noi no sabia quasi res de  català: es veu que parlava suís–alemany i al cap de 30 dies d’estar a casa aquell agost, parlava perfectament un català de Girona. Estava negre de tan anar als Banys “los Astilleros” a la Barceloneta.

També hi havia tot una colla de cosins que no acabava de classificar, tenia molta confusió…per que  tots eren  molt semblants: PRIMS, ELLES AMB CABELLS MOLT LLARGS I ROSSOS, ALTS, PERFECTES, DENTS BLANQUES,  i tots eren clònics guapos i elegants. L’Olga, el Manuel, la Gemma, la Marta, l’Eva i el Roger.

Jo em vaig fer la meva composició de lloc: ELLS EREN ELS AUTÈNTICS CASAS, perque es veu que eren els fills del PRIMOGÈNIT el  patriarca Casas i per això tots portàvem aquest cognom. A més ells eren els rics de la família!

Algunes vacances de Nadal, havíem anat al “Salon de la Infancia y de la Juventud”, amb uns cosins molt peculiars: el Rafel i la Serra. Eren els cosins progres barrejats amb una mica de hippys ! Tenien rulot, els pares eren de l’AMPA  de l’escola Arrel, activa catalana de Rosa Sensat, d’educació amb pedagogia per fomentar les  llibertats individuals i la no repressió  infantil! Per favor quina família tan diferent a la meva !

Eren del barri de Sant Genís dels Agudells al Montbau, un lloc que ningú més coneixia. Eren uns cosins Barcelonins però semblaven uns extraterrestres. I ara penseu: Coneixeu algú més que es digui SERRA?

Jo no sé si era la pedagogia activa o què, però sempre ens fèiem UN FART DE RIURE quan estàvem amb ells!

També vam compartir molt de temps amb uns cosins també molt peculiars, d’entrada vivien amb la meva àvia! Però, que en Gerard, la Diana i la Marina eren cosins meus jo tenia una prova irrefutable perquè la seva mare es deia Àurea  i a més era la meva padrina!!

Els tres eren molt morenos de pell, ulls color mel amb moltíssimes  pestanyes i cabells negres i molt gruixuts, A més els tres parlaven francès perfectament i tenien una altra família al nord de França, amb uns altres avis i tot això.

Jo creia que era una llegenda, però es veu que el seu pare havia viscut a l’Àfrica en uns poblats on hi havia tigres, en Gerard ens explicava que havia sobrevolat el desert del Sàhara  als 2 mesos de vida amb una avioneta.

A l’estiu quan anàvem a la platja tots junts deuríem semblar ambaixadors de l’ONU !!

I per últim he deixat les meves cosines Anna i Cristina, elles eren les més semblants a mi, eren catalanes, vivien a l’Eixample!

Tot semblava ben normal, però res més lluny de la realitat. Tenien uns pares de pel·lícula, això per una nena petita no és gens comprensible. Un pare que sempre feia bromes, que no semblava un pare, era un monitor d’esplai. Desprès la mare, era una actriu de Hollywood, molt més jove que la meva, guapa, sempre elegant i seguint la moda i super estilosa, jo no me la podia imaginar fent sopars o escombrant !!

Ja  acabar, penseu que actualment és normal, amb aquesta globalització, el món s’ha fet molt petit i tothom es mou: Erasmus, estudis, feina…, però abans tots naixiem, creixiem i viviem  sempre al mateix barri.

Imagineu quin estrès cosinal que tenia al cap.

I desprès de molt meditar, al marxar d’una festa d’aniversari de la nostra Àvia, que per fi us vaig veure a tots junts, va ser quan ho vaig veure clar LA DEFINICIÓ DEL DICCIONARI ESTAVA EQUIVOCADA; COSINS són aquells que tenen la MATEIXA ÀVIA.

Era l’únic en comú que tenia amb tota aquella colla de familiars directes tan variats i heterogenis amb tants colors, aspectes i formes!

GRACIES PER HAVER VINGUT A RECORDAR QUE SOM COSINS  !!

Àurea

Maig 2012

***********************

VERSION CASTELLANA

Buenas tardes a todos Primos y primas!

Si miramos en el diccionario la definición de primo dice: Hijo o hija de un tío o de una tía, primo hermano, también llamado primo carnal.

Lo mires con las lenguas que lo mires no hay otra definición, y la cuestión parece muy sencilla …

Pero vayamos por partes y analizamos todo lo que viví de pequeña:

En el patio de la escuela las compañeras charlaban a menudo de las anécdotas que les habían pasado con sus primos, como mucho tenían 3 o 4 .. Yo sabía que lo mío era poco habitual y a veces no me tocaba más remedio que contestar la maldita pregunta:

-Cuántos Primos tienes tú, Áurea?

Y yo, que soy fatal en mates, ya me veis con los dedos de la mano, contando como una loca, .. nunca he recordado cuantos primos tengo!

– 6 …. 3 … 2 …. 2 … 3 …. 2 … 18,,,,,, SOMOS 18 primos!

– Que  dices!, primos hermanos, y supongo que has sumado los de parte de padre y de madre ¿verdad? no te inventes cosas, vale?.

Yo nunca había pensado que hubiera NINGUNA posibilidad de que del Padre pudiéramos tener ningún tipo de familia!

En fin, a mi el tema de los primos me llevaba de cabeza, representaba que eran unas personas con un vínculo familiar muy cercano pero a la vez muy lejano y un estilo de vida diferentes y hasta antagónicos a mi familia.

Ahora lo entenderéis….

Un día aparecen en nuestra casa dos chicas y un chico, para mí muy grandes que hablaban CASTELLANO y decían que eran mis primos!

IMPOSIBLE, ¿cómo podía ser eso con lo SUPERCATALANISTA que eramos en casa? Eran los primos de Bilbao .. esto fue como un trauma!

Lo fuerte fue cuando un año en verano apareció por casa una chica guapísima que encima se llamaba como yo, era elegante, limpia, de movimientos lentos y hablaba con un catalán muy pausado a del Empordà, aquella chica de cara de porcelana era también prima mía … qué envidia vivía en Suiza junto a un lago.

Yo me la imaginaba como la Heidy o como de las cartas “de las familias, la hija tirolesa” con prados verdes y rodeada de vacas lecheras, también limpias, moviendo la cola de forma muy elegante …..

A los pocos días vino un chico blanquito, carnoso rubito mas o menos de mi edad, que silbaba todo el día y leía Tintin como un poseso, aquel chico no sabía casi nada de catalán … se ve que hablaba suizo-alemán y al cabo de 30 días de estar en casa aquel agosto, hablaba perfectamente catalán de Girona estaba negro de tan ir a los Baños “los Astilleros”.

También había todo un grupo de primos que no acababa de clasificar, tenía mucha confusión … para que todos eran muy parecidos, DELGADOS, ELLAS CON PELO MUY LARGOS Y RUBIOS, ALTOS, PERFECTAS, DIENTES BLANCAS, y todos eran clónicos guapos y elegantes!

Yo me hice mi composición de lugar: ELLOS ERAN LOS AUTÉNTICOS CASAS, por que se ve que eran los hijos del PRIMOGÉNITO el patriarca Casas y por eso todos llevábamos todos este apellido …. ellos eran los ricos de la familia!

Algunas vacaciones de Navidad, habíamos ido al “Salon de la Infancia y de la Juventud”, con unos primos muy peculiares .. eran los primos “progres” mezclados con un poco de hippies!

Tenían roulotte, los padres eran de la AMPA de la escuela Arrel, activa catalana de Rosa Sensat, de educación con pedagogía para fomentar las libertades individuales y la no represión infantil! Por favor qué familia tan diferente a la mía!

Eran del barrio de Sant Genís dels Agudells el Montbau, un lugar que nadie más conocía, eran unos primos Barceloneses pero parecían unos extraterrestres .. Y ahora pensad: ¿Conocéis a alguien mas que se diga SERRA?

 Yo no se y si era la pedagogía activa o que … pero siempre nos hacíamos UN HARTO DE RISA cuando estábamos con ellos!

También compartimos mucho tiempo con unos primos también muy peculiares, de entrada vivían con mi abuela!

Pero, que Gerard Diana y Marina eran primos míos yo tenía una prueba irrefutable de que para que su madre se llamaba AUREA, como yo y además era mi madrina!

Los tres eran muy morenos de piel, ojos color miel con muchísimas pestañas y pelo negro y muy gruesos.

Yo creía que era una leyenda, pero se ve que su padre había vivido en África en unos poblados donde había tigres, Gerard nos explicaba que había sobrevolado el desierto del Sahara a los 2 meses de vida con una avioneta, además los tres hablaban francés perfectamente y tenían otra familia en el norte de Francia, con otros abuelos y todo eso…

En verano cuando íbamos a la playa todos juntos deberíamos parecer embajadores de la ONU!

Y por último he dejado mis primas Ana y Cristina, ellas eran las más parecidas a mí, eran catalanas, vivían en el Ensanche!

Todo parecía muy normal, pero nada mas lejos de la realidad …. tenían unos padres de película, esto para una niña pequeña no es nada comprensible: un padre que siempre hacía bromas, que no parecía un padre, era un monitor de tiempo libre y después la madre, era una actriz de Hollywood, mucho más joven que la mía, guapa, siempre elegante y siguiendo la moda y super estilosa, yo no me la podía imaginar haciendo cenas o barriendo!

Para ya terminar.

… Pensad que actualmente es normal con esta globalización, el mundo se ha hecho muy pequeño y todo el mundo se mueve, Erasmus y estudios, trabajo, pero antes todos nacíamos, crecíamos y vivíamos siempre en el mismo barrio … imaginad qué estrés cosinal que tenía en la cabeza.

Y después de mucho meditar, al marcharse de una fiesta de cumpleaños de l’Avia Mamá, que por fin os vi a todos juntos, fue cuando lo vi claro LA DEFINICIÓN DEL DICCIONARIO ESTABA EQUIVOCADA:

PRIMOS son aquellos que tienen la MISMA ABUELA

era lo único en común que tenía con toda aquella pandilla de familiares directos tan heterogéneos con tantos colores, aspectos y formas!

GRACIAS POR HABER VENIDO A RECORDAR QUE SOMOS PRIMOS!

Àurea

Mayo 2012

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s