Mind the gap between the train and the platform

logo

Aquest és un dels records sonors que us emportareu de London… I com segur prendreu el metro en algun moment sentireu aquest Mind the gap between the train and the platform: una veu en off que recorda el forat que hi ha entre el tren i l’andana del metro.

Visitar i passejar pel metro de Londres és tan espectacular com els racons més emblemàtics de la ciutat.  Tenir punts de referència a London tret d’estar a la riba del Thames és complicat, en canvi quan entres al metro dessesguida identifiques les línies, les correspondències, els punts cardinals… tot ben indicat i fàcil. Això sí, poques escales automàtiques:  en puges i baixes un munt.

El metro de London, underground, és el més antic del món va ser inaugurat el 1858 per iniciativa privada. La primera línia construïda, sense respondre a cap criteri urbanístic com la resta de la ciutat, és un tram de les línies Circle, Metropolitan i Hammersmith & City entre les estaciones de Paddington i Farringdon. Quan es va nacionalitzar, el 1933, va ser complicat donar sentit a l’enrenou de línies que hi havia i que configuren l’actual xarxa de metro, pero no va ser fins el 1985 que es va crear la xarxa pública que englobava totes les línies.

Les fins el 1910, les línies es van construir mitjançant la tècnica de cut and cover: fent un tall al carrer, construir el túnel a uns 5m de profunditat i tapar-ho. D’aquí que aquestes línies estiguin per sota de grans avingudes. Les noves línies es van contruir a uns 20m de profunditat sense necessitat d’obrir tot el carrer. Actualment el 45% de la xarxa és subterrània.

El metro de London també se’l coneix amb el nom de Tube per la seva forma de tub dels túnels on s’endinsen els trens no aptes per alts.

En el proper post explicaré les línies, estacions i mapa del metro de London.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s