Les figueres estalonades formenterenques

IMG_20170314_133611

Les figueres de Formentera (ficus carica) estan molt cuidades i són veritables construccions arquitectòniques ja que estan estalonades, és a dir les seves branques no toquen a terra sino que hi posen uns estalons o puntals.

Un dels objectius bàsics d’aquest model és el de reduir al mínim la superfície d’exposició al vent de la copa, evitar la torsió i desplaçament del tronc degut a l’efecte del vent i evitar que les branques toquin el terra.

A partir del tronc principal es desenvolupa un sistema d’estalons que suporten unes perxes concèntriques, o jácenes al voltant del tronc i sobre elles descansen les branques de la figuera. Les unions dels estalons i perxes no són rigids el que permet el creixement i moviment natural de la figuera.

Tant els estalons com les jàcenes són troncs de fusta ja sigui sabines, pi o ullastre. Actualment s’ha substituït algunes jàcenes per acer corrugat de 20mm de diàmetre

Els estalons són els pilars d’aquesta bonica sala hipòstila. Les figueres estalonades són un refugi d’ombra en mig de l’abrusador sol formenterenc i evita que els ramats es mengin les figues.

IMG_20170316_130750

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s