Casa Bloc

La Casa Bloc és un edifici d’habitatges per obrers impulsat per l’adminsitració catalana en època de la Segona República (1931-1939) situat al barri de Sant Andreu de Barcelona. Avui és considerat un símbol de l’arquitectura racionalista a Barcelona i va representar una nova forma de pensar l’habitatge per les classes més necessitades, i també la forma d’entendre els nous plantejaments arquitectònics i urbanístics que apostaven per noves solucions.

Gràcies als esforços dels darrers anys s’ha pogut recuperar la Casa Bloc tal i com va ser projectada i és possible visitar l’habitatge 1/11.

Recordo quan a l’any 1978 en un treball de l’Institut sobre urbanisme el meu pare em va proposar que el fes sobre la Casa Bloc, un lleig edifici d’habitatges al passeis Torras i Bages. Amb la meva companya Llum ens vam documentar, i vam descobrir el que amagava aquell edifici llavors malmès per les múltiples intervencions posteriors: una escola al centre, una caserna de la Policia Armada  amb les cavallerisses i la construcció d’un bloc fantasma que tancava l’edificació.

Vam visitar l’edifici i vam fer fotografies per tal d’il·lustrar el treball i poder fer les explicacions a les nostres companyes. Ara aquelles fotos han passat a formar part de l’arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

 

PD: Dedico aquesta entrada al meu pare que tot i la foscor de la Dictadura coneixia indrets que calia preservar. Gràcies a ell vaig descobrir la Casa Bloc. A més avui ell estaria content que aquelles fotos antigues formin part de l’Arxiu el Patrimoni Local de la Ciutat. És un doble homentage que li faig, i el vull compartir amb vosaltres.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Barcelona. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s