Els set turons de Barcelona

Fa temps que volia fer una entrada dels 7 turons de Barcelona, i he trobat una entrada al lloc web de l’Ajuntamentde Barcelona.

Article extret de:http://www.bcn.cat/horta-guinardo/rutes/10-presentacio.shtml

Els set turons de Barcelona

Collserola forma part de la serralada litoral. Aquest parc és una barrera que separa la plana barcelonina de la depressió veïna del Vallès. El Tibidabo (512 m) és el punt més enlairat. En el seu caient cap al mar, la serra ha deixat la presència de set turons, separats per diverses falles i dibuixats pel treball constant de les rieres i els torrents. Són uns contraforts avançats de Collserola, separats d’aquesta serra per una depressió que dóna origen a dues cubetes: al nord-est hi ha la vall d’Horta i al sud-oest la vall de Sarrià. Enmig, unint aquestes diverses estructures geogràfiques, hi ha el coll dels Penitents (170 m), punt de trobada de vells camins i que encara avui reuneix moltes vies de comunicació importants, com la Ronda de Dalt, la carretera de Sant Cugat, l’avinguda de Vallcarca i els carrers que condueixin cap al Coll i al Carmel.
El més petit de tots aquests monticles és el Turó de Modolell (108 m), pràcticament engolit per la trama de carrers. El podem percebre al capdamunt de la plaça Adrià, al carrer Vallmajor, on hi ha el monestir de Santa Maria Magdalena, que queda una mica enlairat.

En direcció al nord, un cop creuat el carrer de Muntaner i seguint pel carrer Gualves, trobem el Parc o Turó de Monterols (121 m). En aquest cas, el caràcter muntanyós ja es fa més evident.

El tercer turó és el del Putget o Putxet (181 m), situat entre el carrer Balmes i l’avinguda República Argentina, per damunt de la Ronda del Mig. Als seus peus s’extén la fondalada cavada per la riera de Vallcarca.
Els pròxims turons són els més alts ja que passen dels dos-cents metres. Formen el que serà conegut com el parc dels Tres Turons, d’oest a est, són: el Coll (249 m), el Carmel (267 m) i la Rovira (261 m), el conjunt muntanyós que resseguirem a la passejada que proposem.

Una nova riera, la d’Horta, tanca aquesta serralada. A l’altra banda hi ha el setè turó, el de la Peira (138 m), d’una mida més reduïda respecte als anteriors.

Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s