Avui 29 de febrer

Avui és un dia especial, un dia que només apareix cada quatre anys: avui és 29 de febrer. Aquest dia és un invent de l’home per a distribuir el temps del calendari d’acord amb el pas del temps solar. L’any solar té una durada aproximada de 365,25 dies i per tant cada quatre anys hi ha un dia extra

Els anys que tenen aquesta dia extra s’anomenen anys de traspàs o bixestos, i s’alternen de la següent manera: són de traspàs els anys en què les dues darreres xifres de l’any són múltiple de 4, excepte si aquestes xifres són 00. Aleshores, cal tenir en compte les dues primeres xifres de l’any. Si són múltiples de 4, l’any també serà de traspàs. Per exemple, el 1996 va ser de traspàs, perquè 96 és múltiple de 4; mentre que el 1900, no fou de traspàs. Però el 2000, les dues darreres xifres també eren 00 i calia tenir en compte el 20. Com que és múltiple de 4, també va ser de traspàs.

En resum: És de traspàs cada any múltiple de 4, excepte el múltiples de 100, que no ho són, i excepte els múltiples de 400, que sí que ho són.

Fa temps llegia que estaria bé aprofitar aquest dia extra, fet de les escorrialles dels minuts que sobren cada any, per fer quelcom especial. Potser declarar-lo festiu i que cadascú se’l prengués com una propina…

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s