L’oest de Creta

Si la vostra estada en aquesta zona de l’illa no és superior a tres dies proposo buscar un hotel o casa rural.  Jo vaig estar en als Studios Kidonia a Gerani-Platanias, són uns apartaments a una zona propera de Khanià i a pocs metres de la platja. Tot i ser una zona turística aquests apartaments són tranquils, nets i amb uns serveis correctes.

Una altra opció és endinsar-se i buscar una casa de tuirsme rural en un poblet a l’interior: recomano també els bonics apartaments Aphirates de Zouvra, tot i que la carretera d’accés des de Meskla sigui un petit calvari.

Khanià: diuen que és la població més bonica de Creta, i inclús de Grècia! El casc antic de la ciutat és un entremat de carrerons amb restaurants, tendes, flors… que desemboquen a un port venecià presidit per un far. Tot plegat francament bonic.

Un restaurant a Khanià: Tamam. http://www.tamamrestaurant.com/TAMAM_LOCATION.html

Des de Khanià es pot anar a algunes de les platges més interessants:

  • Elafonisi, al suroest, carretera amb moltes corbes però decent. És una platja verge de sorra blanca i aigües cristal·lines de color turquesa sense cap infrastructura turística tret d’algun xiringuito o apartaments senzills.
  • Falasarna al nordest. Més accessible i amb una platja molt més gran. No és tan  salvatge com l’anterior. Des d’ella es pot anar caminant a altres cales francament boniques. Les postes de sol son espectaculars.

2013-09-15 14.16.44

  • Balos, està a la península més occidental de l’illa i és espai protegit. Es pot arribar en cotxe però la carretera és d’un carril. Quan arribes a la part de dalt les vistes són espectaculars. També s’hi pot arribar en vaixell que surt des de Khanià i Kissamos va a Balos i Gramvousa (l’illa que hi ha enfront de Balos), el trajecte és llarg.
  • Stauros, al nord de la península que hi ha a Khanià, potser és la més coneguda ja que és on es va filmar Zorba el griego, pero hi ha la Seitan Limania que és espectacular.

Rethimno, ja més a l’est, és la tercera ciutat de Creta, amb un casc antic i unes construccions molt interessants concretament la fortalesa veneciana.

Al sudoest de l’illa hi ha la Gorja de Samarià: és un parc nacional i una de les més importants atraccions turístiques de l’illa. Apte per senderistes valents i no claustrofòbics.
La gorja va ser excavada per una riera que corre entre les Lefka Ori (Muntanyes Blanques) i el Mont Volakias i és una de les més grans d’Europa amb 18 km de llargària des de l’entrada al parc a Omalós a l’altiplà fins el poblet d’Hàgia Rumeli a la costa. Estrictament el congost és de 16 km de llarg, a partir d’una altitud de 1.250 m a l’entrada nord, i acaba a les costes del Mar de Líbia a Hàgia Rumeli. La caminada dins del Parc Nacional és de 13 km de llarg, però en queden 3 més fins Hàgia Rumeli des de la sortida del parc, fent una caminada total de 16 km. Cal seguir estrictament totes les precuacions que s’indiquin.
El tram més famós de la gola és el tram conegut com a Portes, on els costats de la gorja s’estrenyen a menys de 3 metres i les parets s’eleven fins a una alçada de 500 m.

Altres itinerais interessants:
Carretera de Khanià a Omalós: la vall dels tarongers i porta accés a la Gorja de Samarià.
Carretera de Meskla, pujada a Zourva i baixada cap a Thériso: gorja de Thériso, francament recomanable.
Carretera d’Elafonisi a Falasarna per de l’extrem la costa sud oest: pujades i baixades, vistes quasi aèries sobre la costa.
Carretera de Vrises direcció sud cap a Imbros, Chora Sfakion a la costa, Frangocastello, Agios Vasilios, Mirthios i Plakias. Diuen que la platja de Preveli també val la pena. Es pot tornar per la carretera que va cap al nord fins a Rethimno.

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s