Creta (grec Κρήτη [‘kriti]) és la cinquena illa més gran de la Mediterrània i es troba 160 km al sud de Grècia continental, a l’extrem sud de la mar Egea.
És una illa de forma allargassada: de 260 km de longitud i l’amplària varia des dels 12 km fins els 60 km. Té més de 1100 km de costa molt accidentada i amb una superfície de 8.336 km².
Creta és una illa molt muntanyosa i està travessada longitudinalment per una alta serralada formada per tres massissos diferents, que són, d’oest a est:
- Les Lefka Ori (Muntanyes Blanques), que culminen als 2.452 m al Mont Pachnes
- Les muntanyes d’Ida o Idi, que culminen al Mont Ida o Psiloritis el punt més alt de Creta, amb 2.456 m.
- Les muntanyes de Dicte o Dikti, amb una alçada màxima de 2.148 m al mont Spathi
Aquest relleu orogràfic ha dotat Creta d’altiplans fèrtils com els de Lassithi, Omalós, Nida, i Askifou, coves com Dikteon Andron i Ideon Andron, i nombroses gorges com la famosa Gorja de Samarià i moltes altres de menors (Hàgia Irini, Aradena, Asfendos, Imbros, Kallikratiano, Kritsa, Thérisso, Zakros, etc). El llac Kournás, al peu de les Muntanyes Blanques, és l’únic llac d’aigua dolça de l’illa.
El clima de Creta és temperat i bastant humit: els hiverns són suaus i l’estiu, excepte la costa sud que rep la influència d’Àfrica, les temperatures no sobrepassen els 30º. La millor època per visitar Creta és la primavera i la tardor.
Creta és una illa on l’activitat agrícola i ramadera és molt important: el 50% del PIB correspon a aquest sector, el 20% a la indústria, i el 30% als serveis. Tots tres sectors de l’economia cretenca (agricultura, productes agroalimentaris, serveis) estan interrelacionats i són interdependents.
L’illa té tres aeroports: l’aeroport internacional Nikos Kazantzakis (HER) a Iràklio, l’aeroport també internacional Daskalogiannis (CHQ) a Khanià, i el recent nou aeroport domèstic de Sitia (JSH).
La població acutal de Creta és de 650.000 habitants, i les ciutats més importants són:
- Iràklio (nom històric català: Càndia) (165.000 habitants)
- Khanià (nom històric català: Canea) (75.000 habitants)
- Réthimno (31.000 habitants)
- Ieràpetra (24.000 habitants)
- Hàgios Nikólaos (19.000 habitants)
- Sitia (9.000 habitants)
Entre els atractius turístics de l’illa hi ha els jaciments arqueològics de Cnossos, Festos, Gortina i molts altres, el castell venecià de Réthimno o la famosa Gorja de Samarià.
A Creta hi va haver la civilització minoica (aproximadament entre els anys 3000 i 1400 aC), una de les primeres civilitzacions d’Europa.
PD: Dedico aquesta entrada i totes les posteriors que faré de Creta a dues persones: al Nacho per descobir-me aquesta illa i a la Margarida per acompanyar-me a descobrir-la.