Les labors a l’Escola

Una altra de les activitats que es feien des del Parvulari fins que marxaves de l’Escola eren les classes de labors.

Al Parvulari feiem ganxet, i molt concretament cadeneta. No sé quina era la finalitat de fer tanta cadeneta: metres i metres de cadeneta que cargolàvem en una altra troca. El que recordo era que assegudes fent rotllana, a la classe o en un racó del pati, xerravem entre nosaltres mentre teixiem la llana amb el ganxet. La gràcia era fer-ho en una llana guixuda així quan acabaves la troca podies canviar de color.

Els primers cursos de primària seguiem amb el ganxet, però apreniem a fer el punt pla, pilonets… i altres punts que no recordo el nom. Hi havia qui feia tapetes, camins de taula… inclús alguns peücs o bufandes.

A més de teixir la llana als cursos baixos s’introduïa cosir amb el fil i l’agulla, i feiem una mostra de diversos punts: embastar, cadeneta, fistó… que cosiem amb diferents fils de colors i teles. Encara tinc alguna d’aquestes mostres transformades en una bossa pel tovalló!

Ja a tercer o quart de primària continuàvem cosint pero ja feiem coses més sofisticades: un tu y yo en punt de creu i diferents colors, una bossa per anar a comprar el pa, un davantal, o decorar draps de cuina, tovalloles… A casa al ser tantes germanes tenim tot el mostruari possible!

També feiem labors amb arpillera: decoràvem coixins fent dibuixos geomètrics. Jo un any vaig fer aquestes precioses alforges! El bonic és que la meva mare s’atrevia a lluir-les fent-les servir de bolso!
2013-09-29 18.01.26

Els darrers cursos hi havia qui s’atrevia a fer mitja amb les agulles fines sota la supervisió a’alguna mestra que era traçuda.

Sempre hi havia alguna mestra que ens ensenyava a fer traus, cosir botons, passar una cinta o goma per dins de la tela, cosir una vora, fer un cordó amb llana… El poc que sé cosir actualment ho dec a aquelles estones, tot i que he de reconèixer que sóc completanent negada per aquesta activitat manual.

Aquesta entrada ha esta publicada en Escola Parc del Guinardó. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les labors a l’Escola

  1. Margarida ha dit:

    Violant, recordo perfectament les classes de labor i també aquests quadrets fets sobre roba de sac, però tot i els esforços per part de l’escola, d’aquest tipus d’aprenentage no me’n va quedar res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s