Les mestres de primària

Quan vaig arribar a l’Escola, l’any 1965, les mestres que hi havia eren:

Parvulari: Montserrat Ollé
Primer/segon: Rovira
Tercer/quart: Carme Palau
Grans: Maria P. Galzeran
Directora: Dolors Palau

Al poc temps de ser-hi la sta. Rovira i la directora Dolors Palau es van jubiliar i amb la tràgica mort de la srta. Carme hi va haver alguns canvis al claustre de mestres.

WhatsApp Image 2018-06-13 at 13.46.59

Plaça dedicada a Dolors Palau, directora de l’Escola Parc del Guinardó, al final del carrer Telègraf

Per les germanes Martí l’Escola Parc del Guinardó ha estat sempre l’Escola Palau. La nostra àvia va ser molts anys la Directora de l’Escola del Bosc de Montjuic i tenia relació amb totes les altres directores de les altres Escoles Municipals de l’època, aleshores identificava les escoles per la directora que hi havia, motiu pel qual la meva àvia quan parlava amb la meva mare sempre es referia a l’Escola del Parc del Guinardó com l’Escola Palau i la mare ens ho deia així a nosaltres, a més era un nom més curt. Inclús ara de grans encara quan ens referim a l’escola diem l’Escola Palau. Durant molts anys quan em preguntàven el nom de l’Escola deia Palau, i no va ser fins més gran que amb les meves companyes que em vaig assebentar d’aquesta llarg nom de l’Escola: Escola Municipal Parc del Guinardó. En alguns llibres antics hi havia estampat el segell que deia: Escola Municipal a ple aire Parc del Guinardó, que denotava clarament la ubicació i objectiu de l’Escola.

La jubilació dela srta. Rovira va comportar que fes primer amb la srta. Marta Pujol, una noia jove molt agradable i dolça però que només va estar-hi un curs. Recordo la seva rialla i la seva bona lletra. L’any següent amb la srta. Carme Ossó molt mes anitpàtica i cridanera que l’altra i que no va aconseguir que fes les F ben fetes.

La mort per accident de la srta. Carmen va ser un bon trasbals a l’Escola, ho recordo molt bagament, perque les meves germanes grans ho van comentar. Aleshores va venir una professora castellanoparlant: la srta. Lolita, Dolores de León, que era gallega, pero feia anar el diàbolo amb una destresa inusual, a més ens cantava cançons o recitava poemes en gallec. la vaig tenir a tercer i quart i el recen estrenat cinquè d’EGB.

Al mateix moment entrava la srta. Cecília Almenara que s’ocupava de les classes de primer i segon, era una dona extremadament ordenada i pulcre, i feia folrar els llibres amb un plàstic anomennat aironfix enlloc del clàssic paper blau o marró. Jo no la vaig tenir mai, pero per les meves germanes sé que tenia una paciència quasi infinita i rares vegades aixecava la veu, però quan ho feia…

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Escola Parc del Guinardó. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Les mestres de primària

 1. Núria Tomàs ha dit:

  Jo sóc més jove però encara vaig tenir la senyoreta Montserrat a pàrvuls. La meva mare també hi va anar a l’escola i les recorda a totes elles. Fa uns anys, amb la Isabel Pàmies i altres mestres de l’escola actual, vam anar a l’arxiu municipal a buscar informació sobre l’escola: els inicis, el personal, l’edifici, els canvis… Vam trobar documents molt interessants que se’n va fer còpia per l’escola. Jo me’n vaig quedar algun. El que més em va impactar va ser un document on es feia signar a tot el personal de l’escola, just després de la guerra, que tenien constància que l’idioma de l’escola a partir d’aquells moments havia de ser únicament el castellà. Espero no arribar a aquests extrems tal i com estan ara les coses… Elles tampoc en van fer massa cas del document perquè el castellà no se’l sentia per enlloc! Et deixo l’enllaç del meu bloc on explico tot això i on hi ha el document penjat. Segur que coneixeràs totes les signatures. Fins i tot hi ha la del senyor Jordi! També hi ha la imatge del quadre que encara hi ha al menjador de l’escola i que no sé si el as pintar tu. En tot cas, alguna de les teves germanes segur que el recorda!
  http://nuriatomas.blogspot.com/2009/11/escoles-del-franquisme.html

  M’agrada molt llegir totes les històries de l’escola. Em porta molts records.

 2. youtube ha dit:

  Nice post. I was checking constantly this blog and I
  am impressed! Extremely useful information particularly the last
  part 🙂 I care for such information a lot.
  I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s