164 anys de l’invent de l’ascensor per Elisha Graves Otis

Text extret del Punt-Avui 23/3/2021

El 23 de març del 1857 als magatzems E.V. Haughwout & Co de Nova York, l’inventor nord-americà Elisha Graves Otis va posar en marxa el primer ascensor del món en tracció mecànica, propulsat per una màquina de vapor. L’edifici tenia cinc pisos i l’ascensor, amb una capacitat per a sis persones, es movia a una velocitat de dotze metres per minut.

Cinc anys abans Otis havia inventat un disposicitiu de seguretat que evitava la caiguda de la cabina si es trencava el cable de subjecció. el 1854, en una exposició al Crystal Palace, va impressionar els assistents fent que tallessin l’única corda que subjectava la plataforma on era, que va caure només uns centímetres abans d’aturar-se. Aquell nou sisterma de seguretat va significar una autèntica evolució industrial.

Recordo quan el Dr. Joaquim Monturiol insistia en la importància dels ascensors en el desenvolupametn urba: gràcies a ells es van construir gratacels de Chicago, Nova York i altres ciutats nordamericanes fa més de 150 anys! Avui en dia gairebé tots els edificis en tenen!

Aquesta entrada ha esta publicada en Efemèrides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s