Atles

atlas

 

Atles [1803; del nom donat a la col·lecció de mapes publicada pel geògraf holandès Mercator el 1595 que duia a la portada una representació de l’heroi mitològic Atles amb el món damunt les seves espatlles].

L’antic gegant Atles dels grecs i dels romans, que havia estat castigat a dur el cel i la Terra damunt les espatlles, devia inspirar Mercator per donar un missatge a la coberta dels mapes que va editar tot remarcant la rodonesa de la Terra: Atles ara duia al damunt la bola de la Terra i no la del cel. Per això de les col·leccions de mapes en diem atles i per això s’entén que la vèrtebra superior del nostre cos, que aguanta el crani, s’hagi anomenat, també i precisament, atles!

Extret de Garbells de llengua CAL

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre, Confinament 2020, Etimologies, Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s