Isabel Zendal: una gran dona, una gran desconeguda

La infermera corunyesa Isabel Zendal Gómez va ser l’unica dona integrant de l’Expedición Filantrópica de la Vacuna que, entre el 1803 i el 1814, va distribuir la primera vacuna de la verola de la història pel món de forma gratuïta.

El 30 de novembre de 1803, la corbeta Maria Pita salpava del port d’A Coruña. En el seu interior viajaven els integrants de l’Expedición Filantrópica de la Vacuna: el metge Francisco Xavier Balmis, el seu ajudant Josep Salvany i la infermera Isabel Zendal encarregada de cuidar els 22 nens orfes, entre altres. La seva missió era fer arribar la recén descoberta vacuna de la verola als territoris d’Ultramar per encàrrec de Carles IV i que  va finançar l’Expedició.

Una aventura d’herois: temporals, naufragis, oposició de l’Església, dels polítics… Al final els nens van aconseguir salvar la vida de tanta gent gràcies al coratge del metge i l’infermera Isabel Zendal.

El 14 de maig de 1796 es descobria la vacuna de la verola…  avui fa 219 anys.

Vacunació de braç a braç (oli de Constant Desbordes)

Vacunació de braç a braç (oli de Constant Desbordes)

Per més informació http://rochacarro.blogspot.com.es/2015/02/la-historia-de-isabel-zendal-gomez.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Dones. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s