Josep Tarradellas, 123 – Barcelona
Arquitecte:
Francesc Mitjans (1909-2006) és un dels arquitectes barcelonins pioners que van introduir el movimient modern a Catalunya. La seva primera obra va ser la seva propia casa al carrer d’Amigó on va viure fins a la seva mort, casa que ha estat considerada pionera a Barcelona d’un nou tipus d’habitatge d’arrel racionalista molt difós posteriorment.
Les seves obres més destacades:
Camp Nou
Seu del Banc Atlántico
Complex residencial Roma 2000
Edifici Harry Walker
Història d’un edifici: l’Edifici Harry Walker
L’any 1914 mr. Harry Walker d’origen anglès i molt relacionat amb el món americà de l’automòbil instal·là al número 86 del carrer Balmes de Barcelona un petit comerç de recanvis i accessoris per automòbils. Acabava de néixer Autoacessorios Harry Walker: el seu creixement i expansió va estar fortament relacionats al del món de l’automòbil. Des d’aleshores va ser una empresa pionera en la fabricació de carburadors i altres components de l’automòbil.
Amb la instal·lació de SEAT a Barcelona, Autoacessorios Harry Walker va experimentar un fort creixement i va necessitar una seu, motiu pel qual anys més tard encarreguen a Francesc Mitjans la seva construcció.
Es tracta d’un edifici d’oficines sense parets mestres, diàfan i amb una façana on els elements trasparents com el vidre i els opacs reben el mateix tractament. La façana té un tractament continu, motiu pel qual s’escull un tipus de metalliseria plana feta amb perfils metàl·lics d’acer inoxidable que li dóna molta elegància.
Tota la façana principal es concebeix com un gran llenç encaixat entre els espais buits que proporcionen la planta baixa, l’entresol, la tercera planta i l’àtic que s’endarrereixen respecte del pla principal.
En motiu del 50 aniversari, l’any 2009 es decidí restaurar l’edicifici per part del despatx d’arquitectes que s’allotja a l’edifici.
Com criteri general d’actuació es va pretendre en tot moment recuperar la imatge original de l’edifici mitjançant la utilització de materials i sistemes constructius contemporanis d’acord amb els nous requeriments de confort sense per això perdre l’essència del projecte inicial.