Iráklio capital de Creta

Iráklio és la ciutat més important de l’illa, i des de principis del segle XX n’és la capital. Antigament es deia Candia, i era el nom que rebia tota la illa, pero van decidir posar el nom d’Heracleum que és com els romans coneixien el port de la ciutat de Knosos, i vol dir ciutat d’Heracles.

La història de la ciutat és molt convulsa i variada. L’any 1913 Creta es va annexionar a Grècia i durant la 2a. Guerra Mundial va patir una forta repressió per part dels alemanys, motiu pel qual la capital va ser fortament bombardejada, deixant una ciutat mig derruïda. Actualment la ciutat és un conjunt caòtic de carrers, edificis antics i moderns, places… sense cap tipus de planificació ni urbanisme. I sobretot molts cotxes i gent.

El primer cop que hi vaig estar em va semblar una ciutat poc interessant, en canvi aquesta darrera vegada he vist una ciutat cosmopolita, plena d’atractius i amb molts indrets per descobrir.

Llocs per visitar:
Museu d’Arqueologia d’Iráklio
Conté les peces originals del palau de Knosos i particularment els frescos i mosaics. Per tant és la millor colecció d’art minoic del món. Està situat en un edifici modern a una de les places més importants de la ciutat, i per tant molt ben comunicat. Cada peça per si sola ja és una excusa per visitar-lo.

2014-02-04 10.43.46

Museu d’Història de Creta
Aquest museu està situat en un dels pocs edificis que neoclàssics que van sobreviure la 2a. Guerra Mundial. Conté objectes dels primers pobladors de Creta, de la cultura minoica, els turcs, bizantins, àrabs, romans, àrabs, venecians… i ja al segle XX, desgraciadament la invasió alemanya. Tots els que han deixat petja a l’illa tenen una mostra al museu.

També conté l’única obra de El Greco conservada a Creta, Vista del mont Sinaí i del monestir de Santa Caterina (cap 1570). Te una reconstrucció d’una capella que integra ornamentacions característiques del art bizantí cretenc del s. XIV; escultures procedents de la basílica de San Tito d’Agía Triada; làpides venecianes i turques, i molts altres objectes relatius a la història més moderna i contemporània de Creta.

Hi ha un espai reservat a l’escriptor cretenc Nikos Kazantzakis, autor de la novel·la Zorba el grec. Es pot veure el seu despatx i la biblioteca que tenia. A més hi ha els exemplars dels seus llibres i llur traducció en desenes d’idiomes.

Em va agradar molt la maqueta que tenen d’Iràklio per veure com la ciutat va anar creixent i com va anar modificant els seus contons. Molt didàctica.

Muralla d’Iraklio
És una construcció de pedra que rodeja la part antiga de la ciutat. Té una longitud de 5,5 km i 7 bastions amb una porta d’accés. La muralla és ampla i compacta, res a veure amb les muralles medievals que podem conèixer. El passeig per damunt de la muralla et permet veure per sobre diferents punts de la ciutat i al fons el mar blau.

2014-02-05 13.37.27

Front marí i port venecià
Un passeig recorre tota la façana marítima passant per diversos punts: el Museu d’Història Natural de Creta, el d’Història Creta, el fort venecià, el port esportiu, el port vell amb els arsenals venecians… i més lluny el port comercial.

La Loggia Veneciana
Palau venecià que ara ocupa l’ajuntament d’Iráklio. És un edifici molt interessant i curiós, en especial el vestíbul de la planta baixa porxat i el pati interior molt original.

Mercat municipal
Al mig de la ciutat, és un entremat de carrers i carrerons plens de parades on mostren els seus productes. És una simfonia de colors, olors i textures, de tot tipus d’objectes i roba i sobre tot els productes estrella de la gastronomia cretenca: carn i peix, herbes i espècies, fruita i verdures, i sobretot el genuí oli cretenc, les excel·lents olives i els variats formatges d’ovella i cabra, entre altres.

Mercat d’Itanou
Cada dijous, plogui o nevi, a la inclinada esplanda d’Itanou es monta i desmonta el mercat a l’aire lliure. És un mercat ambulant de grans dimensions on hi ha cents de parades de tot tipus: roba, menjar, estris per la cuina i mobles per casa… El mercat és com un formiguer de paradistes que no paren de cridar per captar l’atenció dels compradors que omplen el mercat i els carrers adjacents.  Portem una setmana de pluges constants a Creta i tot i que avui fa sol, l’esplanada està enfangada, això no ha estat motiu per no muntar el mercat.

Plaça Morosini
Centre neuràlgic de la ciutat presidida per la font Liontària (Font del Lleó) o font de Morosini, construïda al començament del segle XVII per Francesco Morosini, que recollia l’aigua portada d’Archana, i tenia una cisterna de 8 compartiments. Té diverses figures entre elles quatre caps de lleó.

Des de fa anys estan construïnt una biblioteca pública però amb la crisi i retallades encara no està enllestida, i ha passat a ser una nova peça de l’arqueologia moderna, i d’això en saben molt els cretencs!

2014-02-05 14.27.55

No us deixeu endur per la primera imatge d’Iràklio, deixeu reposar el caos i segur que gaudireu d’una bonica estada.

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s