La guillotina

Il·lutració: Miquel Esteban

Hi ha força paraules comunes que provenen de noms de persones. Per exemple: linxar, leotards, silueta, xovinista, etc. Una d’aquestes és la guillotina. Vés per on la guillotina va ser considerada, des de l’inici de la seva invenció, com una màquina ‘humanitària’. Es considerava que els condemnats a mort morien instantàniament i sense sentir res, atesa la rapidesa amb què es feia el tall. Va ser proposada per Joseph-Ignase Guillotin (1738-1814) a l’Assemblea Nacional Francesa, que la va aplicar de manera majoritària a partir de la Revolució francesa de 1789. També es va considerar igualitària perquè —distintament dels usos anteriors— passaven per ella, sense cap distinció, tots els condemnats, rics i pobres, nobles i plebeus. Tot i que el metge Guillotin no la va inventar —des de feia segles hi havia instruments de funcionament semblant— se la va anomenar amb el seu nom a partir de l’aplicació general durant i després de la Revolució Francesa.

Extret de Paraules viatgeres – Jordi Esteban

Aquesta entrada ha esta publicada en Etimologies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s