Des de l’inici de la humanitat els assentaments de la població han estat vinculats de forma directa amb l’aigua. Ja èpoques remotes, molts pobles i viles de Catalunya neixen al voltant d’una font o mina d’aigua i sino se la feien portar: a Tarraco els romans van construir grans aqüeductes per fer arribar l’aigua a la ciutat i a Barcino se’n van construir dos: un que venia de Collserola i l’altre del Besos.
El tram que venia del Besos va estar canalitzat durant molts segles i va ocupar el que posteriorment es va anomenar el Rec Comtal: una sèquia d’aigua que venia des del Besòs i entrava per la Trinitat, i seguia paral·lela a l’actual Meridiana pel Sant Andreu, La Sagrera, El Clot fins a l’actual plaça de les Glòries i des d’allí pel Fort Pienc fins a l’actual Arc del Triomf entrava al barri de Rivera on es distribuia a la Barcelona dins de muralles.
Descobrir el traçat del Rec Comtal és una sorpresa: la mina a Montcada, el Parc i la casa de les Aigües, el Reixagó, la sèquia vora la via del tren al barri de Vallbona, el passeig del Parc Primer de Maig al costat… i els hortets al costat de la Ponderosa. A partir d’aquí el Rec Comtal desapareix, però podem seguir la toponimia que ha quedat: noms de carrers, passatges, torres d’aigua, edificis, pous, fonts… ens van donant pistes per on passava.
Us animo a descobrir aquest camí d’aigua…
Mes informació a :
Llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d’història, d’Enric H. March, editat per Viena Edicions i l’Ajuntament de Barcelona.
http://www.ara.cat/suplements/diumenge/Rec-comtal-cami-laigua_0_1757824205.html