700 anys de la mort de Ramon Llull

Enguany celebrem el set-cents aniversari de la mort de Ramon Llull, un dels escriptors i pensadors més importants de l’època medieval.

Va nèixer a Mallorca el 1232 en el si d’una família noble i culta, això li permeté entrar en contacte amb les escriptures i als 30 anys decidí  dedicar-se a servir a Déu. Conta la llegenda que en una cova del Puig de Randa li fou revelat el sistema filosòfic, escrit a fulles  d’un llentiscle.

Va renuncià els seus béns i deixà la seva família i vida anterior, durant nou anys es va dedicar a estudiar llatí i àrab per poder parlar amb els musulmans, ja que volia convèncer als àrabs que la vertadera religió era la cristiana. Gràcies al su esclau Algatzel que a més d’ensenyar-li làrab li ensenyà lògica, ideà un mètode anomenat Art: mitjançant la combinatòria podia demostrar raonaments i convèncer als infidels. Durant aquesta època també escrigué llibres en llatí, català i àrab per donar-ho a conèixer. També va escriure poesies i novel·les algunes molt cultes i d’altres per a gent del poble que tot i no saber llegir les podien escoltar.

Ja amb quaranta anys viatjà durant llargues temporades per Europa i la Mediterrània per tal de donar a conèixer la seva Art, però no sempre era ben rebut, inclús ja amb setanta-quatre anys va ser empresonat a Tunis. Ja amb vuitanta-quatre anys torna a Mallorca i mor el 1316.

Fa uns dies he estat al Santuari de Cura al Puig de Randa i amb l’illa de Mallorca als peus he fet el meu homenatge particular a Ramon Llull.

20160521_191756

Estàtua de Ramon Llull al santuari de Cura al Puig de la Randa

 

 

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s