El Mur de Berlín i la Capella de la Reconciliació

Per fi he pogut visitar Berlín… ha estat un llarg cap de setmana i després d’estar una setmana a Leipzig.

El temps a Berlín ha estat fred, molt fred, amb vent, pluja i aiguaneu. Dies curts d’hivern. Per aprofitar el dia el millor és llevar-se ben d’hora i així també evites la gernació de turistes que suporta la ciutat, sobre tot als llocs més emblemàtics.

Avui he anat a Bernauer Strasse, on hi ha el Memorial del Mur Berlinés. Un espai on ara es respira pau, en contraposició de la barbàrie que va ser la construcció del Mur.

A l’espai que ocupava l’ampla franja del mur i la zona de 50 metres d’ample ara hi ha una extensió de gespa amb diferents explicacions del que hi havia: un fanal, una vorera, una reixa, la carrertera per on transitaven els vehicles de vigilància, una torre de control… les tombes del cementiri que van quedar allà al mig… Colpeix al veure com aquesta terra de ningú tenia una extensió de 165,7 km! S’ha preservat una zona intacta on des del Memorial del Mur pots contemplar-ho. També hi ha una paret amb el record de les més de 250 persones que van morir per voler creuar el Mur.

Reconciliació

Però el que més ha impressionat és la Capella de la Reconciliació. L’original Església de la Reconcicilaició va ocupar durant anys la zona fronterera entre els dos murs, i finalment van optar enderrocar-la ja que dificultava la vigilància. El 1996 i amb els enderrocs de l’Església van construir la Capella de la Reconciliació un espai amb una atmosfera especial, que convida al silenci, a la meditació, a respirar… He tingut una oració per tots aquells que van perdre la vida en el mur buscant la llibertat, les seves famílies… Quin horror! També he tingut un pensament pels que governen… que tinguin seny per evitar una altra barbàrie com el Mur… I per a tots nosaltres, que cadascú en el seu ambient eviti la construcció de murs…

PD: Al sortir em vaig adonar que hi havia l’explicació de la Capella de la Reconciliació en català, aquest detall em va colpir. Ni a Espanya trobariem una explicació en català!

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s