L’arbre de l’amor

arbre de l'amor

L’arbre per excel·lència a Barcelona és el plàtan d’ombra  (Platanus acerifolia). És un arbre de fulla caduca que treu la fulla a la primavera. És apreciat per la seva ombra i forma part dels passejos més populars de la ciutat com les Rambles, el Passeig de Gràcia, a la Diagonal on s’alterna amb alzines i palmeres…

Tots els carrers de l’Eixample de Barcelona hi ha també plàtans, però a la majoria de les cantonades hi ha exemplar de l’arbre de l’amor o de Judea (Cercis siliquastrum).

Es tracta d’un arbre petit, de fulla caduca, molt original i de bellesa poc corrent per les seves flors, d’un color rosa intens  i agrupades en raïms, creixen abans que apareguin les noves fulles, i moltes d’elles neixen directament dels troncs més joves, i  fins i tot dels més vells que arriben a omplir tota la capçada. Les fulles són arrodonides i poden tenir forma de cor.

És originari de les regions mediterrànies. Diuen que és l’arbre d’on es va penjar Judes Iscariot després de trair a Jesús i que el nom ha anat evolucionant fins a arbre de Judea.

Quan jo era petita floria entre abril i maig, però des de fa anys vinc observant que la floració de l’arbre de l’amor es va avançant any a any. Enguany que hem tingut un hivern càlid, el primer exemplar florit que he vist ha estat a finals de febrer, exactament el 22 de febrer.

La fenologia és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius i permet crear els calendaris de floració de les plantes, maduració dels fruits, o la migració dels ocells… Si cada any hagués anotat la floració d’aquest arbre ara tindria un calendari que ben segur podria interessar als fenòlegs.

Aquesta entrada ha esta publicada en Calaix de Sastre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s