La Diada de Sant Jordi a l’Escola

La Diada de Sant Jordi, era un dia molt celebrat a l’Escola, tant pel significat propi del dia com per l’esclat de roses que hi havia al jardí de l’Escola.

Dies abans ja començàvem a esriure textos i poemes per fer els Jocs Florals. Hi havia escrits sobre la primavera, les flors, la llegenda de Sant Jordi, poemes, contes i històries inventades… A les classes es llegien els textos i de forma democràtica (paraula inexistent aleshores) es votava el text que més agradava, i entre tots els escollits es triaven els millors de l’escola.

El propi dia de Sant Jordi representàvem la llegenda de Sant Jordi al pati: el cavaller Sant Jordi, la princesa, el drac, el rei i el poble atemorit pel drac… eren els personatges bàsics. Sempre m’impressionava quan el cavaller tallava de veritat la rosa més vermella del jardí i li donava a la princesa salvada de les urpes del drac.

Durant la representació, també recitàvem poemes relacionats amb Sant Jordi, cantàvem cançons, es llegien els textos escollits i es donava el premi a les guanyadores.

Era per la Diada de Sant Jordi que podiem baixar al jardí a veure les roses dels planters municipals: recodo que n’hi havia de tots colors i de flaires variades. L’olor de rosa encara m’evoca aquell moment… Sempre hi havia alguna companya que al tocar-les es punxava i sagnava… jo creia que a l’any següent allà creixeria la rosa vermella que Sant Jordi regalaria a la princesa.

A les classes de dibuix, durant els volts de Sant Jordi,  dibuixavem rams amb roses naturals. A mi em quedaven veritables bunyols, però les roses d’algunes companyes meves gaire bé feien olor…

Aquest dia també parlàvem de llibres, de Cervantes i Shakespeare que quina casualitat van morir aquell dia; de la importància de la lectura, de tot el que s’apren i gaudeixes en els llibres… A les classes, sobre una prohibida senyera, muntavem les nostres parades de llibres de lectura, i podiem llegir i mirar llibres diferents. Anàvem a les altres classes a veure les paradetes. Era un dia diferent, era la Diada de Sant Jordi.

L’endemà podiem portar el llibre que haviem comprat al carrer. A casa com que erem colla no compravem llibres per a tots, així que recordo haver portat alguns anys seguits el mateix llibre: La carta per al meu amic  d’edicions La Galera i il·lustrat per la Pilarin Bayés, i que encara guardo. Potser amb la lectura insistent d’aquest llibre va ser on vaig aprendre la màgia d’escriure cartes als meus amics.

Diada de Snat Jordi per Marta Montcada

Diada de Sant Jordi per Marta Montcada – 1972

Aquesta entrada ha esta publicada en Escola Parc del Guinardó. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La Diada de Sant Jordi a l’Escola

  1. Margarida Juvés ha dit:

    I tant que era maco el dia de Sant Jordi. Jo tampoc vaig aconseguir mai dibuixar ni una rosa mínimament acceptable, però si que l’escola em va ajudar a conéixer el plaer de llegir un bon llibre!.
    Bon Sant Jordi a tothom!.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s