Pyramiden, Пирамида

WhatsApp Image 2017-08-10 at 09.49.45

Monument a l’entrada de Pyramiden

Pyramiden va ser des del 1910 fins el 1998 un assentament miner de carbó, sota la muntanya de Piramid (935 m) a les illes Svalbard. Fins el 1927 va ser suec, però a partir d’aleshores va ser venut i explotat pels russos.

Els russos van dotar aquest assentament de tot tipus d’infraestructures: grans avingudes, port, helioport, vivendes pels directius, pels traballadors, hospital, cantina, poliesportiu, escoles, piscina coberta, teatre, granja amb animals, hivernacles per l’hort… Durant molts anys va ser una ciutat autosuficient i que s’autoabastia completament.

La gran quantitat de carbó que tenien els permetia disposar d’aigua calenta i calefacció sense límit, cosa que s’agraia als llargs i gelats hiverns àrtics. La piscina, de 25 x 25 m, que s’emplenava amb aigua del fiord era climatitzada!

Ara és una ciutat fantasma, on el silenci és trencat pels crits de les aus que han conquerit les finestres d’un dels edificis de vivendes i  es pot visitar amb un guia, que va explicant que és Pyramiden i que era… I com no, acompanyats sempre d’un parell de guies armats, per si apareix algun ós polar.

Tot i no poder entrar a tot arreu, la visita al Teatre, amb un piano de cua a l’escenari, al poliesportiu, a la sala insonoritzada de música, la sala de ballet, o a la pista de bàsquet… fan adonar-te del passat brillant d’aquesta ciutat.

WhatsApp Image 2017-08-10 at 09.49.09 (1)Un bust de Lenin presideix la gran avinguda encatifada de gespa provinent russa, en el seu moment  van haver de portar-la junt amb  terra d’Ucraina per tal que pogués crèixer. La guia ens diu que ni els rens autòctons s’apropen per alimentar-se!

Les escoles bressol, primària i secundària, així com la cantina, els menjadors, les cafeteries, les cuines… mostren el passat brillant de Pyramiden.

Vint anys més tard del seu abandonament Pyramiden aguanta molt millor que altres assentaments humans abandonats. Diuen que el rigorós fred al que cada any està sotmès fa que la degradació sigui més lenta.

Però el més bonic de Pyramiden és sense dubte el teló de fons, la preciosa i espectacular Nordenskiöldbreen (Glacera Nordenskiöld) que es veu com una muntanya blanca a l’altra banda de la badia de més de 200 m d’alçària. Properament us en parlaré…

Aquesta entrada ha esta publicada en Viatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s